Dla większości podmiotów obowiązek złożenia pierwszego sprawozdania o terminach zapłaty w transakcjach handlowych upłynął 1 lutego 2021 r.. Zwracamy natomiast Państwa uwagę, że spółki nieruchomościowe zrealizują ten obowiązek po raz pierwszy dopiero w 2022 r. za rok 2021.

Przypominamy, iż w wyniku nowelizacji ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o przeciwdziałaniu nadmiernym opóźnieniom w transakcjach handlowych dokonanej ustawą z dnia 19 lipca 2019 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ograniczenia zatorów płatniczych, wprowadzono obowiązek przekazywania Ministrowi właściwemu do spraw gospodarki, w terminie do 31 stycznia każdego roku, sprawozdania o stosowanych w poprzednim roku kalendarzowym terminach zapłaty w transakcjach handlowych (dalej: Sprawozdanie). Obowiązkiem sprawozdawczym objęte zostały kategorie podatników określone w art. 27b ust. 2 ustawy o CIT, tj.:

• podatkowe grupy kapitałowe,
  • inni podatnicy CIT, których wartość przychodu uzyskana w roku podatkowym przekroczyła równowartość 50 mln euro,
  • spółki nieruchomościowe.

Pierwsze Sprawozdania podatnicy byli zobowiązani złożyć już za 2020 r. w terminie do 1 lutego 2021 r. (31 stycznia był dniem wolnym). Z uwagi jednak na fakt, iż spółki nieruchomościowe zostały dodane do katalogu podmiotów określonych w art. 27b ust. 2 ustawy o CIT dopiero od 1 stycznia 2021 r., były one zwolnione z obowiązku sprawozdawczego za 2020 r. Niniejsze podejście potwierdziło również Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii w komunikacie na swojej stronie internetowej. Tym samym dla spółek nieruchomościowych obowiązek przekazania Sprawozdania powstanie po raz pierwszy za 2021 r., w terminie do 31 stycznia 2022 r.

Spółką nieruchomościową jest każdy podmiot inny niż osoba fizyczna zobowiązany do sporządzenia bilansu na podstawie przepisów o rachunkowości, który spełnia łącznie poniższe warunki:

• w przypadku spółek rozpoczynających działalność:
    • na pierwszy dzień roku podatkowego (roku obrotowego) co najmniej 50% wartości rynkowej aktywów, bezpośrednio lub pośrednio, stanowiła wartość rynkowa nieruchomości położonych w Polsce lub praw do takich nieruchomości oraz
    • wartość rynkowa tych nieruchomości przekraczała 10 000 000 zł;
  • w przypadku spółek prowadzących już działalność:
    • na ostatni dzień roku poprzedzającego rok podatkowy (rok obrotowy) co najmniej 50% wartości bilansowej aktywów, bezpośrednio lub pośrednio, stanowiła wartość bilansowa nieruchomości położonych w Polsce j lub praw do takich nieruchomości i
    • wartość bilansowa tych nieruchomości przekraczała 10 000 000 zł oraz
    • w roku poprzedzającym rok podatkowy (obrotowy) – przychody z tytułu najmu, podnajmu, dzierżawy, poddzierżawy, leasingu i innych umów o podobnym charakterze lub z przeniesienia własności nieruchomości, lub prawa do nieruchomości, oraz z tytułu udziałów w innych spółkach nieruchomościowych, stanowiły co najmniej 60% ogółu przychodów.

Jeżeli powyższe zagadnienie dotyczy Państwa działalności i są Państwo zainteresowani naszą pomocą w przedmiotowym zakresie, uprzejmie prosimy o kontakt z Państwa opiekunem.

Powyższy post na blogu stanowi informację o charakterze ogólnym, jego celem jest dostarczenie Państwu na bieżąco informacji o zmianach w prawie podatkowym, interpretacjach organów podatkowych, rozwoju linii orzeczniczej oraz ciekawych komentarzach.
Doradztwo Podatkowe WTS&SAJA nie ponosi prawnej odpowiedzialności za żadne działania lub zaniechania podjęte w wyniku powyższych informacji.